Mag jij BOOS worden?

De afgelopen weken kwam ik in het collectieve veld meerdere keren het thema boosheid tegen. Mensen in mijn omgeving die zich boos voelden of hun boosheid even goed lieten zien. Ook in gesprekken kwam het een paar keer aan bod. Het blijkt niet een van de meest populaire emoties. Over het algemeen willen we graag harmonie in ons leven en vinden we boosheid erg ongemakkelijk.

Vooral bij meisjes is het uiten van boosheid of woede vaak geen wenselijk gedrag en is als kind al geleerd die te onderdrukken of te vervormen. Die niet geuite, vervormde of ingeslikte boosheid, slaat zich op als energie in ons systeem en kan zich bij triggers in allerlei vormen laten zien. Misschien niet direct herkenbaar als boosheid, maar als zware irritatie, sarcasme of cynisme, passief agressief gedrag, diepe vermoeidheid, verdriet of lichamelijke klachten.

Bij vergelijkbare situaties waarin we ooit boosheid hebben ervaren, wordt als het ware een knop wordt ingedrukt en ontstaat er een reactie. Daarmee wordt niet per definitie de onderliggende emotie opgelost.

Dat het thema boosheid komt bovendrijven in deze tijden is niet gek. Er is veel collectieve onrust, polarisatie en onmacht, waardoor deze makkelijk aangeraakt wordt. Niet gek als er opeens laatjes met nog niet geuite boosheid kunnen openspringen en we ‘vanuit het niets’ veel boosheid kunnen voelen.

Als je dieper in de boosheid kunt zakken en deze kunt doorvoelen, blijkt het vaak een uiting van angst. Je kunt de boosheid dan zien als de ‘vecht’ reactie, die we naast vluchten en verlammen kennen bij angst. Denk maar aan situaties die jou boos maken; vaak gaat het over angst voor schaarste, onveiligheid, machteloosheid of bestaansrecht.

Is er genoeg voor mij; heb ik genoeg middelen om te overleven? Ben ik veilig; wie kan ik vertrouwen? Wie ben ik om iets te veranderen? Mag ik er zijn; wordt er van mij gehouden? Word ik gezien en gehoord? Krijg ik genoeg liefde, ruimte of aandacht?

Hoe jij jouw boosheid ook ervaart of uit; misschien helpt het je om eens te kijken of vooral te voelen welke angst er onder jouw boosheid ligt en helpen bovenstaande vragen daarbij. Alleen het doorvoelen en het inzicht hierop geeft vaak al ontspanning in jouw systeem en dat is sowieso ook fijner voor jouw humeur! ☀️

Liefs, Rachèl

Laat een reactie achter