Power of Past Lives

31 juli 2020

Power of past lives

“Je hebt schrijvershanden, ben je schrijfster?” vroeg een handlezeres, terwijl ze mijn hand in de hare hield. Het was niet de eerste keer dat ik die vraag kreeg tijdens een reading. Ik kon het zelf niet echt plaatsen en voelde eerder een lichte weerstand bij de gedachte aan schrijven.

Het schrijven of beter gezegd de afwezigheid daarvan, bleef me achtervolgen. Pogingen om inspiratie op papier te krijgen eindigden vaak in blokkering van de flow, kramp in mijn hand en frustratie. Dan stopte ik. Tot een volgend moment, met herhaling van hetzelfde patroon.

Een aantal jaren geleden werd tijdens een training gevraagd om na een oefening de ervaringen op te schrijven. Ik voelde een inmiddels vertrouwde weerstand opkomen en liet pen en papier roerloos liggen. ‘Moet jij niet iets opschrijven?’, vroeg iemand. Ik reageerde met een lauw “Nou nee, dat vind ik een beetje zinloos, ik lees het toch nooit meer terug”. De ander haalde laconiek de schouders op en het “Tja, dat moet je natuurlijk zelf weten”, kwam harder binnen dan ik had verwacht.

Het maakte me opeens pijnlijk bewust van mijn ‘schrijf-weerstand’. Later die week herinnerde ik met het moment en vrijwel direct trok er een beeld van een vorig leven voorbij. Waarin ik schrijver was van kennelijk uitgesproken en verboden boeken. Ik zag hoe een enorme berg van mijn boeken op een brandstapel in de fik werd gestoken. Een misselijk makende golf van machteloze frustratie en zinloosheid overspoelde me. Het opschrijven en delen van ideeën bleek geen al te best plan. En dan al dat werk…. Helemaal voor niets, alles ging letterlijk in rook op.

Alles bij elkaar duurde de ‘herinnering’ aan mijn schrijverschap uit vervlogen tijden misschien maar een paar minuten. Door het op dat moment bewust te ervaren, vielen er dingen op hun plek. Ik voelde me meteen lichter en kreeg zowaar zin in schrijven. Voor de lol volgende ik daarna zelfs een creatieve schrijfcursus. Nooit gedacht dat ik schrijven zelfs nog eens leuk zou gaan vinden!

Een bijzondere ervaring op mijn pad, dat zich met elke stap weer verder ontvouwt. Magisch!

6 reacties

 1. Maroussia op 31 juli 2020 om 15:38

  Bijzonder hoe dit mechanisme kan werken.. inderdaad magisch!

  • Rachèl, Holistic Healer op 10 september 2020 om 15:13

   Zeker!

 2. Yolanda op 31 juli 2020 om 15:51

  Mooi verhaal! En nu schrijf je zo mooi! Fijn dat het schrijven je toch gevonden heeft!

  • Rachèl, Holistic Healer op 10 september 2020 om 15:14

   Ja, blij mee! 🙂

 3. Carrie Bloetjes op 10 september 2020 om 10:39

  Wauw Rachel, wat een mooi verhaal…hoezo geen schrijfster😅🙏🏻❤️☘️☀️📖🖊
  Je schrijft heel mooi en heel echt…
  Geniet van schrijven, tot in de groepshealing op 18 september

  X Carrie

  • Rachèl, Holistic Healer op 10 september 2020 om 15:15

   Dank je wel Carry!

Laat een reactie achter